Хмельницькому національному університету — 55 років із дня заснування

14 жовтня 2017 року 55 річницю з дня засування  відзначає один з провідних вузів Хмельниччини –  Хмельницький національний університет.

З цієї нагоди у стінах навчального закладу пройшла низка урочистих та святкових заходів. Зокрема, діяли виставка наукових досягнень ХНУ, фестиваль-виставка творчих робіт студентів та викладачів, виставка кращих пейзажних робіт студентів спеціальності «дизайн» (фойє 4-го корпусу), а також виставка фіто-композицій «Щедра українська осінь» (фойє 3-го корпусу), виставка друкованих видань викладачів університету та виставка олімпійських чемпіонів і призерів (фойє актової зали).

У рамках святкування біля спортивного корпусу університету відбулося урочисте закладання Скверу олімпійських чемпіонів ХНУ.

З нагоди свята в актовій залі університету відбулися урочисті заходи. Із вітаннями на урочистості, присвячені цій даті, завітали  у такий знаковий день поважні гості:

  • голова Хмельницької обласної ради Михайло Васильович Загородній,
  • заступник голови Хмельницької обласної державної адміністрації Валерій Цезарович Олійник,
  • секретар Хмельницької Міської Ради Михайло Михайлович Кривак.

Хмельницький національний університет – одна із  славних сторінок розвитку Хмельницької області. Його заснування дало значний освітній та культурний потенціал нашому регіону.

Хмельницький національний університет було засновано у 1962 році. За час свого існування він пройшов шлях від загальнотехнічного факультету Українського поліграфічного інституту до Хмельницького національного університету (ХНУ), який має найвищий ІV рівень акредитації. На сьогодні ХНУ — найбільший на Поділлі вищий навчальний заклад, який готує спеціалістів з багатьох галузей знань і проводить навчальну, методичну, наукову та виховну роботу.

Відповідно до результатів щорічного університетського рейтингу «Топ 200 Україна» Хмельницький Національний університет посів 46 сходинку Рейтингу.

Підготовка майбутніх фахівців у ХНУ здійснюється 7-ма факультетами, що забезпечують навчання за 17 напрямками освітньо-кваліфікаційної підготовки, в тому числі: економіка і підприємництво, менеджмент, педагогічна освіта, мистецтво, екологія, прикладна математика, комп’ютерні науки, міжнародні відносини, філологія, інженерна механіка, радіотехніка, електронні апарати. Сьогодні в університеті за 40 напрямами підготовки навчається більше 10 тисяч студентів. Навчальний процес забезпечують 74 докторів та 453 кандидатів наук.

За роки свого існування в стінах університету підготовлено майже 65 тисяч фахівців із вищою освітою. Підготовка фахівців здійснюється відповідно до ліцензій за 19 галузями знань, 57 спеціальностями освітнього рівня «бакалавр» і 43 спеціальностями – «магістр».

На сьогодні підготовка фахівців здійснюється на шести факультетах і забезпечується 43 кафедрами, де на постійній основі працює 75 докторів наук, професорів та 449 кандидатів наук, доцентів.

Університет є учасником багатьох міжнародних проектів, активно розвиває міжнародну співпрацю з двом десятками країнами Європи, Америки та Азії.

Ректором Хмельницького національного університету є професор, д.т.н. Микола Єгорович Скиба, якого у 2007 р. було занесено на обласну Дошку пошани «Кращі люди Хмельниччини». А в 2010 р. Микола Єгорович став лауреатом Хмельницької обласної премії імені М. Дарманського у номінації «Кращий ректор вищого навчального закладу ІІІ-ІV рівнів акредитації».

Вітаючи професорсько-викладацький склад та студентів університету, Валерій Олійник сказав: “Сьогодні українське суспільство реформується, ви не стоїте осторонь. В непростих умовах шукаєте нові шляхи розвитку, відкриваєте нові спеціальності, робите практичні пропозиції суспільству по розвитку, по навчанню. Я вірю, що вистачить сил і потужностей у Хмельницького національного університету вийти на нові наукові вершини, подолати всі виклики сьогодення.”

Посадовець запевнив, що обласна влада завжди підтримувала і буде підтримувати Хмельницький національний університет, і побажав здоров’я, миру, творчого та наукового зростання, гарних успіхів на благо університету, Хмельниччини і всієї України.

Також відповідно до розпорядження голови Хмельницької обласної державної адміністрації Олександра Олександровича Корнійчука, за сумлінну працю, високий професіоналізм, особистий внесок у розвиток освітянської галузі та з нагоди Дня працівника освіти Валерій Цезарович вручив Подяки обласної державної адміністрації  працівникам Хмельницького національного університету:

  • Драпаку Георгію Мефодійовичу – професору кафедри машин та апаратів,
  • Мартинюку Валерію Володимировичу – завідувачу кафедри телекомунікацій і комп’ютерно-інтегрованих технологій,
  • Медведчук Нелі Казимирівні – доценту кафедри галузевого машинобудування і агроінженерії, заступнику декана факультету економіки і управління,
  • Міроновій Наталії Геннадіївні – професору кафедри екології,
  • Приймак Інні Володимирівні – доценту кафедри української філології,
  • Романовській Людмилі Іванівні – завідувачу кафедри соціальної роботи і соціальної педагогіки,
  • Харжевському В’ячеславуОлександровичу – доценту кафедри галузевого машинобудування та агроінженерії.

Від Хмельницької обласної ради Михайлом Загороднім було вручено:

  1. Подяку Хмельницької обласної ради колективу Хмельницького національного університету в особі ректора Миколи Єгоровича Скиби;
  2. Грамоти Хмельницької обласної ради:
  • Байдич Людмилі Едуардівні – завідувачу відділу навчально-виховної роботи;
  • Калді Галині Станіславівні – професору, завідувачу кафедри охорони праці та безпеки життєдіяльності;
  • Коваль Таїсії Петрівні – старшому викладачу кафедри української філології;
  • Косіюку Миколі Миколайовичу – доценту кафедри технології машинобудування;
  • Михальчик Тамарі Василівні – старшому викладачу кафедри економіки підприємства і підприємництва;
  • Петяк Валентині Іванівні – завідувачу аспірантури і докторантури;

Михайлом Криваком було вручено Почесні грамоти Хмельницької міської ради:

  • Дегодюк Галині Олександрівні – завідувачу сектору науково-дослідної частини;
  • Домбровській Оксані Миколаївні – доценту кафедри технології та конструювання швейних виробів, заступнику декана факультету технологій та дизайну;
  • Іванішеній Тетяні Володимирівні – доцент кафедри хімії та хімічної інженерії;
  • Іващенко Ларисі Василівні – старшому диспетчеру факультету інженерної механіки;
  • Паршенку Констянтину Анатолійовичу – доценту кафедри охорони праці та безпеки життєдіяльності;
  • Петреченко-Теслюк Надії Петрівні – старшому викладачу кафедри рисунку та проектної графіки;
  • Смутко Світлані Валеріївні – доценту кафедри машин і апаратів, електромеханічних та енергетичних систем;
  • Ткачуку Віталію Павловичу – доценту кафедри технології машинобудування;
  • Чернушкіній Оксані Олександрівні – доценту кафедри управління персоналом і економіки праці;

Золоту медаль «Григорій Сковорода» отримав Третько Віталій Віталійович, професор, декан факультету міжнародних відносин.

Микола Єгорович Скиба, професор, заслужений працівник народної освіти України, лауреат державної премії України в галузі науки і техніки, член-кореспондент НАПН України отримав Почесний знак «Відзнака Київського національного університету технологій та дизайну».

Свої найщиріші вітання також висловили ректори вищих навчальних закладів України, іноземні гості, директори підприємств та установ Хмельниччини, відомі випускники університету.

 

Читайте також:

Вступна кампанія у Хмельницькому національному університеті: прозорість, яка заслуговує на повагу

ХНУ урочисто зустрів своїх першокурсників-2017

 

З використанням матеріалів: ХНУ, Хмельницька ОДА

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *