Комуналка по-новому: Що зміниться для українців після прийняття закону про ЖКП?

Український парламент прийняв закон України «Про житлово-комунальні послуги» №1581-д, зазначає TVI.

В документі прописані норми і правила надання житлових і комунальних послуг в багатоквартирних будинках.

За словами віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка, в документі розмежовуються обов’язки і права споживачів і постачальників ЖКП. Чиновник упевнений, що даний закон разом з законом №417 дозволить створити в Україні інститут «ефективного власника».

В законі передбачено право споживача на зниження вартості ЖКП, якщо вони не надаються, надаються в неповному обсязі або при їх низькій якості. У документі передбачено, що виконавець послуги повинен самостійно перерахувати вартість послуги і знизити плату за весь період, коли якість ЖКП не відповідала затвердженим вимогам.

Також споживачам дозволено не платити за ЖКП, крім централізованого опалення, якщо нею не користувалися протягом більше 30 календарних днів. Щоб не платити за ЖКП, необхідно документально підтвердити факт відсутності мешканців у квартирі. Така норма застосовується для квартир, де немає лічильників енергоресурсів.

«Законопроектом встановлюється порядок укладення споживачами договорів на отримання всього комплексу ЖКП — на послугу управління, водопостачання, поводження з відходами, постачання газу, електрики», — повідомив Геннадій Зубко.

В уряді планують напрацювати додаткові інструменти, які дозволять споживачам контролювати постачальників послуг.

Нововведення в сфері надання ЖКП в Україні У законі «Про ЖКП» прописано кілька нових правил нарахування оплати житлово-комунальних послуг в Україн:

1. Плата за абонентське обслуговування. У документі передбачено, що платіж оплачується за індивідуальним договором про надання ЖКП в багатоквартирному будинку, крім газо- та електропостачання. В платежі враховані витрати виконавця послуги на: укладення договору про надання ЖКП; розподіл обсягу спожитих послуг між споживачами та справлянням плати за спожиті комунальні послуги, обслуговування приладів-розподільників теплової енергії чи вузлів обліку в квартирах і нежитлових приміщеннях. Граничні розміри плати на абонентське обслуговування в квитанціях на одного абонента для комунальних послуг в багатоквартирних будинках встановлює Кабінет Міністрів України.

2. Нарахування пені. У разі несвоєчасної оплати ЖКП споживач повинен сплатити пеню. Розмір пені прописується в договорі на надання комунальних послуг, але не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення оплати. «Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу. Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги», — говориться в законі.

3. Авансові платежі. В законі передбачено, що, при бажанні споживача, оплата ЖКП може проводитися шляхом внесення авансових платежів. Така норма повинна бути прописана в договорі про надання відповідних ЖКП

 

 

Читайте також:

Законопроект про комунальні послуги: споживачі на самоті з монополістами

8 листопада Рада розгляне законопроект «Про житлово-комунальні послуги»

Як можуть покарати «комунальних» боржників?

 «Про житлово-комунальні послуги», ЖКП, комунальні послуги

1 thought on “Комуналка по-новому: Що зміниться для українців після прийняття закону про ЖКП?”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *