101 рік тому народилась «перша леді джазу» Елла Фіцджералд

101 років від дня народження  «першої леді джазу» Елли Фіцджералд (1917-1996) – однієї з найвидатніших виконавиць в історії джазу.

Про це повідомляє Портал «Будь у курсі» з посиланням на Укрінформ.

Елла Фіцджералд – 13-разовий лауреат премії «Греммі»; лауреат Національної медалі мистецтв (США, 1987), Президентської медалі Свободи (США, 1992), кавалер Ордена Мистецтв і літератури (Франція, 1990) та багатьох інших почесних нагород.

За свою 50-річну кар’єру випустила майже 90 альбомів і збірників – як сольних, так і створених у співпраці з іншими відомими джазовими музикантами, зокрема з Дюком Еллінгтоном, Луі Армстронгом, Куінсі Джонсом, Каунтом Бейсі, Джо Пассом, Оскаром Пітерсоном.

За життя співачки було продано понад 40 мільйонів платівок з її записами.

В юності Елли Фітцджеральд було все: неймовірна бідність, поневіряння, праця наглядачкою в борделі, сиротинець, зв’язок з вуличною мафією, нагляд поліції, безпритульність. Вже згодом, знана й заможна Фітцджеральд, зі знанням справи, кине: «Так, я знаю смак справжньої бідності… І повірте мені – сьогоднішня бідність – ніщо у порівнянні з тією».

Її зірка  засяяла на початку 30-х років, в часи Великої депресії, а пік кар’єри припав на 50-60-ті роки ХХ століття. Відомо, що в житті вона була надзвичайно скромною, навіть сором’язливою. Не любила тусовок, галасливих зібрань.

Справою її життя була Музика і вона їй служила.

Якось, у 1983 році, записуючи чотириголосну пісню разом зі своїми молодими колегами-музикантами, Фітцджеральд наприкінці додала від себе трохи скета. Потім зніяковіло усміхнулася й запитала оточуючих: «Ну, як? Нормально вийшло?»

Одна з молодих співачок згодом зауважила, що це виглядало так само, якби сам Бог після створення світу запитав в ангелів: «Ну, як? Чи вдався мені Гранд-каньйон?»

Уникла вона й інших пасток зірковості – наркотиків, алкоголізму.

Фітцджеральд декілька раз була у шлюбі, але невдало. Власних дітей у неї не було і вона всиновила племінника. Він теж став джазовим музикантом. Його доньку вона вважала своєю внучкою і надзвичайно любила.

Вже перед смертю, хвора, майже сліпа, з ампутованими (від діабету) ногами, Елла Фітцджеральд казала: «Все, що я хочу – це дихати свіжим повітрям, насолоджуватися співом пташок і сміхом моєї маленької Еліс».

Вона пішла з життя у 79 років. До кінця залишалася стійкою оптимісткою і життєлюбом. А її діамантовий голос продовжує нас тішити.

 

 джаз, Елла Фіцджералд

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *