Рішення суду: Лише за відсутність автоцивілки поліція не може штрафувати

Перевірка в водія полісу автоцивілки незаконна без оформлення протоколу за інше порушення чи ДТП, зазначає Auto24.

Суди масово визнають дії поліцейських незаконними і продовжують скасовувати штрафи поліції через безпідставне вимагання полісу страхування. Зокрема, Святошинський районний суду м. Києва у рішенні від 04.07.2018 зазначив, що «обов’язок водія пред’явити на вимогу поліцейського для перевірки поліс страхування виникає лише у випадках складання відносно даного водія протоколу». Аналогічну позицію висловлював Вищий адміністративний суд.

Своє рішення вони мотивують тим, що згідно п. 21.2 Закону «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» чітко вказано: “контроль за наявністю договорів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів здійснюється відповідними підрозділами Національної поліції при складанні протоколів щодо порушень правил дорожнього руху та оформленні матеріалів дорожньо-транспортних пригод”. Інших причин складення протоколу про відсутність полісу автоцивілки у поліції нема.

Згідно Кодексу про адмінпорушення, відсутність у водія автоцивілки карається штрафом у 425 грн.

Отже є лише два випадки, коли поліцейський може перевірити поліс автоцивілки та виписити протокол за його відсутність:

  • при складанні протоколу щодо порушень правил дорожнього руху;
  • при оформленні дорожньо-транспортної пригоди.

Тобто якщо водій нічого не порушив і на нього не складається протокол, то штрафувати за відсутність автоцивілки поліцейський не має права.

Втім, наяваність страхового полісу автоцивілки у водія є обов’язковою згідно п. 2.1 Правил дорожнього руху. Тому їздити без нього чи з полісом, час дії якого вийшов, не потрібно.

 

 

Читайте також:

Автоцивілка-2018: що і для кого змінилось у законодавстві

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *