Яка вартість навчання в українських вишах?

Вступна кампанія-2018 наближається до завершення – цьогоріч абітурієнти до 26 липня (ті, хто вступає на основі сертифікатів ЗНО) мають подати в електронному вигляді заяви на вступ до вищих навчальних закладів, зазначає 24tv.ua.

Для всіх охочих бюджетних місць в українських вишах не вистачить. А от навчання за власний кошт в Україні буває недешевою штукою.

Журналісти 24 каналу вирішили проаналізувати ціни на навчання на першому курсі у п’яти «класичних» університетах найбільших міст України:

  • Київському національному університеті імені Тараса Шевченка,
  • Львівському національному університеті імені Івана Франка,
  • Харківському національному університеті імені Василя Каразіна,
  • Одеському національному університеті імені Іллі Мечнікова,
  • Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара.

Не дивно, що найвищі ціни на навчання – у столиці. Вартість навчання на економічних та правничих спеціальностях тут в середньому вдвічі-втричі дорожча, аніж у регіонах. Натомість ціни у регіонах відрізняються: наприклад, навчання на першому курсі за спеціальністю «облік і аудит» найдешевше у Харкові (10 500 гривень), за спеціальністю «менеджмент» – у Львові (12 789 гривень), «фінанси та кредит» – у Дніпрі (12 700), а за спеціальністю «маркетинг» – у тому ж Львові (9 805 гривень).

Перший курс за спеціальністю «право» найдешевше обійдеться вступникам до ДНУ ім. Гончара – 17 тисяч гривень. А от у Києві доведеться викласти втричі більше – 52 530 гривень.

Філологічні дисципліни «найдешевші» в Дніпровському університеті – від 10 500 на українській філології до 15 тисяч гривень на іноземній (англійська мова). Що цікаво, у Львові та Дніпрі вартість навчання на іноземній філології з першою мовою англійською відрізняється в ціні від французької, німецької чи іспанської.

Ціни на навчання за спеціальністю «історія» коливаються від 10 700 гривень (ЛНУ) до 29 850 (Київський національний університет), «політологія» – від 11 243 (той же Львівський національний університет) до 29 850 (КНУ). Найдешевше вчитись юним соціологам та журналістам також у Львові, а от психологам – у Дніпрі.

Найнижчі ціни у Львові також і на низку природничих спеціальностей – так, за перший рік навчання юним математикам, фізикам, хімікам та геологам доведеться платити по 8 695 гривень, в той час як у Харкові, Дніпрі та Одесі ціни коливаються від 10 до 11 тисяч (окрім геології в Харківському національному університеті).

Прикладна математика «найдешевша» у ХНУ – 10 500 гривень, комп’ютерні науки – в Одеському національному університеті (10 928 гривень), а біологія – у Дніпровському національному університеті – 10 500 гривень.

Юні географи у Дніпрі платитимуть цьогоріч 10,5 тисячі, а першокурсники, які вступають на спеціальність «туризм», заплатять в ОНУ 13 774 гривні за 1 рік навчання. Натомість у Київському національному університеті рік навчання на цих спеціальностях (окрім туризму, прикладної математики та комп’ютерних наук) коштуватиме 29 850 гривень.

 

1 thought on “Яка вартість навчання в українських вишах?”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *