Є в гострій їжі цілком відчутні переваги, які вздовж і поперек вивчені та перевірені ще раз експериментально. І вони точно варті того, щоб гостра їжа стала улюбленим делікатесом, повідомляє Хроніка.інфо з посиланням на healthinfo.ua.
Допомагає спалювати калорії
Бачили коли-небудь, як який-небудь нещасний, який випадково скуштував гострої їжі, обливається потом і шукає, чим би її закусити? Так ось, піт — невипадкова реакція. Дослідження, опубліковане в New York Times, пояснює, що споживання гострого і пряного збільшує швидкість, з якою ваше тіло спалює калорії, на 8%. Іншими словами, подібний раціон реально прискорює метаболізм. І ще, на думку вчених, любителі гостренького споживають в цілому менше калорій, тому що швидше насичуються. Так що варто додати чилі в меню, якщо захотілося скинути вагу.
Захищає серце
Звісно не від любовних потрясінь, звичайно, але тим не менше. Дослідження свідчать, що в країнах, чия кухня відрізняється гострими стравами, люди набагато менше схильні до серцево-судинних захворювань. У чому ж причина? Перець чилі, головне що є основною гострих страв, знижує холестерин. А капсаїцин — речовина, що відповідає за ефект печіння, допомагає боротися з різними запаленнями.
Знеболює
Цей ефект від гострих страв досить складно пояснити, але суть в тому, що капсаїцин здатний пригнічувати нервові імпульси, які передаються в мозок при больових відчуттях. Саме тому капсаїцин є одним з найбільш важливих інгредієнтів в кремах для зняття болю. Відчуття печіння допомагає усунути біль при місцевому застосуванні.
Продовжує життя
Масштабне дослідження, що проводилося в Китаї за участю 500 тисяч осіб, показало, що ті, хто кожен день їсть гостру їжу, знижує ймовірність раптової смерті на 14%. І хоча вчені досі сперечаються на тему того, чи не зарано пов’язувати ці два фактори, але результати в будь-якому випадку виглядають обнадійливо. З огляду на всі переваги гострої їжі в сукупності, можна не сумніватися, що рік чи два життя вони точно здатні додати.
Насичує вітамінами
Щодня додаючи до їжі перець чилі, ви можете бути впевнені в тому, що збільшуєте кількість корисних речовин, вітамінів і мінералів в своєму раціоні. Наприклад, в перці багато вітамінів груп А і С, а також життєво важливих елементів для здоров’я і повноцінного життя.
Роблять щасливішим
Вживання гострих продуктів змушує ваш мозок виробляти більше гормонів щастя — серотоніну. Цей факт загартовує вас для боротьби зі стресом, депресією і просто поганим настроєм. Так що якщо ви бачите в індійському ресторані щасливих людей — це не тільки тому, що вони вийшли у світ з близькими. Серотонін у них зараз зашкалює.
Запобігають раку
Відповідно до думки багатьох медиків, капсаїцин — основна «гостра» речовина в їжі — вчиняю на ракові клітини таку ж дію, як багато протиракових препаратів. Ймовірно, ця речовина настільки сильно діє, що може вбивати лейкемічні клітини і реально зменшувати пухлини. Чи це не причина зараз же купити пляшку гострого соусу і сподіватися, що він дійсно може протистояти найстрашнішій хворобі.
Полегшує біль в шлунку
Звучить дивно, адже за логікою речей гостра їжа повинна чинити серйозний вплив на шлунок, якщо вже в роті вона поводиться так агресивно. Насправді, одне з нових досліджень свідчить, що вживання гострої їжі може знизити виділення кислот в шлунку і навіть зменшити кровотечу під час загострення виразки. Сам ризик захворіти на виразку шлунка гостра їжа знижує на 53%.
Читайте також:
Смачні продукти, які прискорюють обмін речовин