У Самчиках завершився обласний етап Всеукраїнської гри “Сокіл”-“Джура-2017”

Швидко промайнули 5 чудових насичених подіями днів і в мальовничому селі Самчики, що на Старокостянтинівщині, завершився обласний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”).

Організатори гри, якими виступили Хмельницький обласний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді під керівництвом Департаменту освіти і науки облдержадміністрації та активній підтримці управління молоді та спорту облдержадміністрації, подбали про високий рівень підготовки заходу.

Учасники “Джури” – 27 роїв з 12 районів, 9 ОТГ та 6 міст області – таборувались поблизу історико-культурного заповідника “Самчики” з 12 по 16 червня.

Програма гри, різноманітна і насичена, складалася з видів змагань та конкурсів військово-спортивного, туристсько-краєзнавчого та культурно-просвітницького спрямування:

  • “Впоряд” (стройова підготовка),
  • “Стрільба” (з пневматичної гвинтівки),
  • “Неповне розбирання та збирання автомату АК-74”,
  • “Смуга перешкод” – подолання перешкод на пересіченій місцевості,
  • “Теренова гра” – тактична гра на місцевості із елементами топографії та орієнтування,
  • “Рятівник” – змагання з надання першої долікарської допомоги, “Квест: Випробування джури” – комплексна командна інтелектуально-екстремальна гра, призначена для активізації знань, умінь та набуття комунікативних звичок в екстремальних умовах.

А ще конкурси:

  • “Відун” (на знання історії України, доби козаччини, українських військових формувань різних епох, сучасних збройних сил України),
  • “Бівак” з оцінюванням таборування,
  • “Ватра” (творчо-мистецьке представлення рою),
  • конкурс презентацій звітів про виконання завдання відповідно ідейних принципів лицарства “Служити Богові, Батьківщині, ближнім” під гаслом “Добре діло”.

У перервах між змаганнями та конкурсами проводились тематичні виховні та пізнавальні бесіди, майстер-класи і збірки та вишкіл роїв. Майстер-класи проводились за темами:

  • “Матеріальна частина автомата Калашнікова та пістолета Макарова”,
  • “Тактична медицина”,
  • “Прийоми самооборони”,
  • “Топографія”,
  • “Дії тактичних груп”.

Координатор з розвитку в Хмельницькій області Національної скаутської організації України “Пласт” Віктор Годний провів з учасниками гри комплексне заняття з практичного патріотизму, а також ігри за пластовою методикою.

На другий день гри на Козацькому колі вперше було організоване дитяче самоврядування в таборі – обрані похідний отаман – Ребрик Дмитро (рій “Полонська сотня”) і писар – Кондратюк Микита (рій “Нетішинські джури”). На кожну добу обиралися чергові рої і хорунжі.

Всі види та конкурси були командні. Але у конкурсах “Стрільба” та “Неповне розбирання та збирання автомату АК-74” визначалися особисті результати. Найкращі особисті результати у “Стрільбі” показали:

  • Катерина Плясецька (рій “Сокіл”, Ярмолинецький р-н) та Владислав Коваль (рій “Подільські джури”, м. Кам’янець-Подільський). Вони розділили 1 місце.
  • Третій результат показали – Анастасія Собко (рій “Косаки”, Деражнянський р-н), Інна Юрчук та Тарас Корольчук – обоє з рою “Литаври” Білогірського району.

У командному заліку конкурсу трійка кращих була такою: “Косаки” з Деражнянського р-ну, рій “Сокіл” з Ярмолинецького р-ну та рій “Подільські джури” з м. Кам’янця-Подільського.

У конкурсі збирання-розбирання автомата АК-74 найкращі результати показали:

  • 1 і 2 місця посіли представники рою “Нетішинські джури” Родіон Новза-Федюк і Богдан Потанін,
  • 3 місце – у представника рою “Чорні вершники” (Красилівський р-н) – Тараса Чернятинського.

Виконання прийомів муштрового впоряду у складі рою оцінювалося у військово-спортивному виді “Впоряд”. Найкраще із завданнями впорався рій “Подільські джури” Кам’янця-Подільського. Друге і третє місця – у роїв “Несамовиті орли” з м. Шепетівки та “Сокіл” з Ярмолинецького р-ну.

Цікаво пройшла “Теренова гра”, яка традиційно є одним з найулюбленішим видом змагань. За жеребкуванням рої діляться на 2 сотні – “синіх” і “малинових”. Основні завдання для кожної сотні такі: облаштувати табір в лісі, встановити прапор відповідного кольору (синій або малиновий), визначити серед гравців своєї сотні розвідників, захисників та тих, хто буде у засідці, знайти по карті табір “противника” і спробувати захопити їх прапор. У цій грі перемогли “малинові”. Після гри один із учасників поділився враженнями: “Теренова гра наближена до реальних подій, дозволила відчути напруженість, відповідальність, згуртованість, командна робота”.

Цікаво пройшов вид гри “Квест: Випробування джури”, який складався із 8 заданих пунктів – об’єктів, що розташовані на території музею-маєтку Самчики. Перед квестом для учасників були проведенні докладні екскурсії, на основі яких і були складені завдання “Квесту”. Всі об’єкти були зашифровані у віршах. Найкраще і найшвидше впоралися із завданнями:

  • “Подільські джури” (м. Кам’янець-Подільський),
  • “Сокіл” (Ярмолинецький р-н),
  • “Полонська сотня” (Полонська ОТГ).

Смугу перешкод на пересіченій місцевості швидко і з найменшими штрафами подолав і виборов перше місце рій “Полонська сотня” (Полонська ОТГ). Друге і третє місця посіли рої “Подільські орли” з Хмельницького р-ну і “Нетішинські джури” (м. Нетішин).

У конкурсі “Ватра” оцінювалось творчо-мистецьке представлення рою, метою якого було висвітлення виховних козацьких традицій, обрядів, забав, бойового мистецтва та ін. Рой “Характерники” з Волочиської ОТГ був визнаний кращим. Друге місця у цьому конкурсі – у “Подільських джур” (м. Кам’янець-Подільський), третіми стали “Косаки” (Деражнянський р-н).

Найкраще звіти про завдання відповідно ідейних принципів лицарства “Добре діло” презентували рої “Косаки” (Деражнянський р-н), “Сокіл” (Ярмолинецький р-н) та “Козак.UA” (Шепетівський р-н).

В інтелектуальній вікторині “Відун”, що включала питання з історії України та доби козаччини переможцем став рій “Чорні вершники” (Красилівський р-н), друге і третє місця посіли “Характерники” (Старосинявський р-н) і “Шахівські сердюки” (м. Старокостянтинів).

5 днів джурівського таборування промайнули надзвичано швидко. На урочистому закритті переможцям, призерам та активним учасникам козацької гри вручалися Кубки, дипломи та грамоти.

Завершилася гра видовищним флешмобом – учасники вишикувалися, склавши слово “ДЖУРА”.

 

 

 

Джерело: Хмельницька ОДА

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *