Смерть Дмитра Хворостовського: біографія відомого оперного співака

У Лондоні у віці 55 років пішов із життя відомий російський оперний співак Дмитро Хворостовський. Народний артист Росії з 2015 року проходив курс лікування у зв’язку з пухлиною головного мозку, предеєа Портал «Будь у курсі» з посиланням на 24tv.ua.

Дмитро Хворостовський був одним з найвідоміших оперних співаків в Росії і світі. Народився артист в Красноярську, Росія, у 1962 році в сім’ї інженера та лікаря. Ще з дитинства батьки Хворостовського привчали хлопця до музики. В колекції батька Дмитра Олександра Степановича було безліч рідкісних платівок, які завжди грали в будинку майбутнього співака – Тіто Гоббі, Енріко Карузо, Марії Каллас, Етторе Бастіаніні, Федора Шаляпіна, Маріо Ланца.

В юному віці Дмитро відвідував музичну школу та уроки фортепіано. Після школи йому радили вступити в Красноярське училище мистецтв, але несподівано для всіх Дмитро обрав місцеве педагогічне училище ім. Горького, де майбутній співак отримав спеціальність викладача музики. У той же час він почав захоплюватися новомодними музичними напрямками, серед яких був і хард-рок.

Творча кар’єра

Згодом він таки вступив вже у Красноярський інститут мистецтв, а також почав навчатися професійної справи під керівництвом Катерини Іофель, яка виростила не одного майбутнього генія оперного співу. Саме там він і навчився особливостями оперного вокалу. Як зізнавався сам музикант, поради та настанови інститутського педагога він проніс через все життя.

Кар’єра оперного співака Дмитро Хворостовського розпочалася на сцені Красноярська, в місцевому театрі опери та балету, де виступав з 1985 (почав ще на третьому курсі інституту) по 1990 рік. Згодом він почав брати участь великих постановках Державного театру опери та балету «Пікова дама», «Іоланта», «Травіата» Джузеппе Верді, «Євгеній Онєгін», «Фауст», «Паяци».

Свою творчість він представив у 1987 році у Всеукраїнському конкурсі вокалістів, де отримав перемогу, а пізніше – у Всесоюзному конкурсі вокалістів ім. М. Глінки, який проходив в Баку; у 1989 році Дмитро Хворостовський отримав Гран-прі міжнародного конкурсу «Кардіфського голосу».

Хворостовський довгий час гастролював СССР, а згодом і по цілому світу. Його голос звучав зі сцени Берлінської і Баварської державної опери, лондонського Королівського театру «Ковент-Гарден», міланської опери Ла-Скала, нью-йоркської Метрополітен-опери. В Росії майданчиком для концертів виконавця стали петербурзький Маріїнський театр, московський театр «Нова опера» і Державний кремлівський палац. Хворостовський записав понад 40 дисків.

За свою творчу кар’єру Хворостовський отримав велику кількість нагород і звань: Народний артист РФ, лауреат почесної премії імені Глінки, володар нагороди Opera News Award – міжнародної премії, яку вручають за внесок в оперне мистецтво.

Особисте життя

В житті Дмитра Хворостовського були дві жінки, з якими він пов’язав своє життя. Перша дружина Дмитра – Світлана Іванова – була балериною Красноярського театру. Вони познайомились у 1986 році, а три роки по тому пара узаконила свої стосунки. Співак усиновив дитину Світлани від першого шлюбу, а вже 1996 році подружжя Дмитро вдруге став батьком – в подружжя народились близнюки Олександр і Данило.

Одна вже у 2001 році після 15 років спільного життя пара розлучилась. Екс-жінці після довгих тяганин дістались щорічні виплати від Хворостовського у розмірі 190 тисяч доларів, а також будинок в Лондоні. У 2009 колишня дружина співака подала в суд заради збільшення розміру аліментів та виграла справу, де Дмитро повинен був платити екс-дружині 195 тисяч фунтів на рік. У лютому 2016 року Світлана померла від менінгіту і гострого сепсису.

Другою дружиною Дмитра Хворостовського стала співачка Флоранс Іллі (нині Хворостовська), – наполовину італійка, наполовину француженка, родом із Женеви. У 2003 році на світ з’явився їхній спільний син Максим, а у 2007 – донька Ніна.

 

 

Хвороба

Навесні 2015 року Дмитро Хворостовський дізнався про свою важку недугу, де лікарі йому діагностували пухлину гіпоталамуса.

Однак щоб менше звертати увагу на онкологію, оперний співак у 2016 році виступив на фестивалі «Нова хвиля», а в жовтні відправився у велике турне по Німеччині та відмовився від чергового курсу хіміотерапії. У червні 2017 року він також взяв участь в австрійському фестивалі Grafenegg – це був концерт «Дмитро та його друзі».

У жовтні 2017 року ЗМІ повідомили про смерть Хворостовського, але інформація виявилася неправдивою. Підтвердження хибності чуток дала його дружина Флоранс.

Однак 22 листопада 2017 року Дмитро Хворостовський помер у Лондоні, де останні роки життя він там здебільшого проживав. Інформацію підтвердили близькі артиста, Йосип Кобзон, Дмитро Маліков та офіційний представник артиста в Лондоні. 55-річний виконавець помер у хоспісі в оточенні рідних та близьких.

 

 Дмитро Хворостовський, оперний співак

1 thought on “Смерть Дмитра Хворостовського: біографія відомого оперного співака”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *