19 травня 1051 року було короновано Анну Ярославну, дочку Ярослава Мудрого

19 травня 1051 року у французькому Реймсі короновано дочку Ярослава Мудрого — Анну Ярославну.

Про це повідомляє Портал «Будь у курсі» з посиланням на Укрінформ.

Анна, наймолодша дочка київського князя Ярослава Мудрого, коронувалась на французький престол як дружина короля Генріха I Капета. Вона прийняла латинство, і в другому хрещенні дістала ім’я Агнеси. А

нна народилась близько 1030 року; її матір’ю була друга дружина Ярослава Мудрого — Інгігерда, дочка шведського короля Олафа Шетконунга. Анна виховувалась у Києві і отримала хорошу освіту.

В 1048 році в пошуках дружини для короля Генріха I до Києва прибуло французьке посольство і навесні 1051 року через Краків, Прагу і Регенсбург майбутня королева прибула до Франції. Вінчання і коронація відбулись 19 травня 1051 року. У шлюбі Анна народила чотирьох дітей — Філіпа (1052), Емму (1055), Роберта (1055) та Гуго (1057).

Ще за життя Генріха, восьмилітній Філіп I був проголошений королем.

Після смерті чоловіка в 1060 році, Анна не була залучена до державних справ і оселилась у містечку Санліс під Парижем. Тут нею був заснований жіночий монастир і збудована церква.

В 1062 році вона одружилася з графом Валуа-Креспі, але згодом шлюб був визнаний незаконним. В 1074 році Анна оселилась при дворі свого сина Філіпа, де була прийнята з почестями як королева-матір. Збереглися документи тих часів з її підписами – найдавнішими зразками українського письма.

Дата і місце смерті Анни невідомі, а остання згадка про неї датується 1075 роком. Ймовірно, що саме цього року вона померла.

За деякими даними, Анна Ярославна привезла у Францію так зване Реймське Євангеліє (написане кирилицею), на якому присягали під час коронації всі наступні французькі королі, щонайменше 30 з яких були її прямими нащадками.

У французькому містечку Санліс, де жила донька князя Ярослава Мудрого, Паризька єпархія святого Володимира Великого Української Греко-католицької Церкви придбала храм при якому нині діє культурний центр Анни Ярославни. Церква в Санліс носить ім’я Бориса і Гліба, рідних дядьків Анни. На території Абатства Анні відкрито пам’ятник. Щороку у травні українська громада Франції святкує дні Анни Ярославни.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *