Вбивство Аркадія Бабченка: подробиці та чому це важливо

Автор:Євгенія Мазур для 24tv.ua

У вівторок, 29 травня, у Києві вбили російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка. Журналісти 24 каналу зібрали для вас всі відомі подробиці вбивства та можливі версії слідства.

Хто такий Аркадій Бабченко?

Аркадій Бабченко – російський журналіст. Військовий кореспондент. Працював, зокрема у російських виданнях «Московський комсомолець» і «Новая газета». Брав участь в обох російських війнах у Чечні. Висвітлював конфлікти в Південній Осетії. Працював військовим кореспондентом на Донбасі із початком бойових дій на сході України.

На початку 2017 році залишив територію Росії, пояснивши це погрозами на свою адресу та попередженнями про початок травлі.

Виїхав до Праги. Потім жив у Києві. Останнім часом працював на кримськотатарському телеканалі ATR. Йому був 41 рік.

У Аркадія Бабченка було шість прийомних дітей та одна рідна дочка. Опікуном прийомних дітей була і залишається мати Аркадія – Юлія Олександрівна.

«Мало хто знає, що в російського журналіста Аркадія Бабченка, застреленого сьогодні (пост був написаний 29 травня, – ред.) у Києві, було 6 прийомних дітей, з яких троє доводяться один одному рідними братами та сестрами. Опікуном була і залишається мати Аркадія – Юлія Олександрівна, з якою діти досі живуть в орендованій трикімнатній квартирі.», – написав у дописі на Facebook російський блогер Олександр Фельдман.

Сім’я Бабченко піднімала дітей своїми силами.

«Діти були дуже складні. Вони крали, не вміли їсти тверду їжу, прати білизну, серйозно відставали в розвитку, боялися виходити на вулицю, ховали речі і їли фрукти і овочі з шкіркою. У когось був панкреатит, хтось боявся виходити на світло, а у однієї дівчинки був відсутній жувальний рефлекс. Люда до семи років не розмовляла, Світлана не знала, що таке виноград», – йдеться у повідомленні блогера.

Ця велика сім’я втратила свого батька,
– написав блогер.

 

Як його вбили?

На порозі його власної квартири кількома пострілами у спину. Ввечері він вийшов у магазин по хліб. Убивця, як повідомив радник голови МВС Антон Геращенко, чекав на журналіста на сходах у під’їзді, та застрелив Бабченка, коли той повертався додому.

Дружина журналіста, яка на той момент була вдома, «почула хлопки, вийшла і побачила чоловіка в крові». Викликала швидку. Бабченко помер у кареті швидкої дорогою до лікарні.

Поліція назвала зброю, з якої застрелили журналіста. Найімовірніше, це був пістолет Макарова. На місці вбивства виявили 3 гільзи калібру 9 мм.

Чому його вбили?

Глава столичної поліції Андрій Крищенко назвав «першою очевидною версією» вбивства професійну діяльність Бабченка. При цьому у коментарях журналістам він уточнив, що, окрім професійної діяльності, правоохоронці розглядають також версію, пов’язану із громадянською позицією вбитого журналіста. Слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

При цьому, як пишуть колеги Бабченка у соцмережах, 28 травня Аркадій написав на своїй сторінці у Twitter, що «довірена особа президента відкрито розмістила пропозицію його убити». Посилання на пост у Facebook, який був підлінкований до цього запису, видалений. Однак, за інформацією журналістів, запис був зроблений ще у 2014 році і у ньому йдеться про Марину Юдєніч із оточення Рамзана Кадирова.

Заступник генерального директора кримськотатарського телеканалу ATR, відомий журналіст Айдер Муждабаев наголосив, що Бабченка вбили на замовлення російської влади.

 

Чому це важливо?

Тому що в Україні триває війна з Росією і тилу у цій війні немає. Бабченко був одним із символів боротьби із Кремлем та мав великий інформаційний вплив на величезну аудиторію.

Тому що Бабченко відкрито та гостро критикував російський режим.

Тому що вбивство Бабченка – це вже не перше вбивство у Києві людей, які брали активну участь у війні з Росією.

Тому що вбивство Бабченка – це вже не перше вбивство у Києві російських опозиціонерів, які виїхали на територію України.

Тому що вбивство Бабченка – це вже не перше вбивство у Києві відомого журналіста та лідера думок.

Тому що всі попередні вбивства досі лишаються нерозкритими, попри всі гучні заяви та обіцянки, які робили щодо них керівники всіх силових структур.

Депутат Мустафа Найєм пояснює, що вбивство журналіста Аркадія Бабченка, як і вбивство Павла Шеремета, спрямоване на те, щоб вселити в українців страх, відчуття безвиході та хаосу. Та українці не повинні боятися.

«Фронт тепер уже в Києві, на наших вулицях, в наших будинках. Боятися, насправді, немає сенсу. Треба діяти», – підсумував Найєм.

 

 Аркадій Бабченко

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *