Монети номіналом 1 і 2 копійки: НБУ визначилось з їх «долею»

У НБУ розповіли, що збираються робити з монетами номіналом 1 і 2 копійки, передає PolitekA.

Зокрема Національний банк поки не планує вилучати з обігу 1 і 2 копійки, попри знецінення гривні майже в 15 разів з моменту введення національної грошової одиниці 2 вересня 1996 року.

Це випливає з відповіді НБУ на запит журналістів щодо планів регулятора щодо поводження наявних номіналів банкнот і монет.

“Оптимізація номінального ряду банкнот залежить від багатьох чинників, таких як розмір грошових доходів населення, рівень споживчих цін, ступінь використання в обігу наявних номіналів банкнот та монет, рівень розвитку безготівкових розрахунків. Поки вищезазначені рішення не прийняті”, – зазначили у банку.

Нагадаємо, питання виведення з обігу 1 та 2 копійок у зв’язку з втратою міри вартості порушувалося щонайменше двічі. У 2011 році НБУ визнавав, що 1 і 2 копійки “вже не є мірою вартості”.

Національний банк також заявляв, що ініціює вилучення з обігу монет номіналом 1 і 2 копійки, проте це питання має бути узгоджене з Кабінетом міністрів. Крім того, на початку 2015 року в НБУ прогнозували розгляд у найближчій перспективі питання про доцільність використання 1-2-копійчаних монет.

Основною причиною відмовитися від монет найменшим номіналом називалося те, на їх виготовлення витрачають значно більше, ніж номінал самих монет.

Крім того, ці монети перестали бути мірою вартості і з 2010 року фактично не повертаються у банківську систему

 копійки, монета, НБУ

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *