Укрпошта розширює перелік поштових операторів-партнерів

Укрпошта як національний поштовий оператор бере участь у проекті Державної фіскальною служби та Міністерства інфраструктури України із розвитку поштового транзиту. Отож головна пошта країни розширює перелік поштових операторів-партнерів. Відповідне розпорядження Кабінет Міністрів України ухвалив 16 травня.

«У всьому світі поштова логістика розвивалася, зважаючи на потреби клієнтів е-сommerce. Однак недосконалість нормативної бази України призвела до того, що в доставці товарів українським споживачам брала участь велика кількість національних пошт інших країн-посередників. Це значно обмежувало перелік інтернет-магазинів з прямою доставкою товарів в Україну. До того ж необґрунтовано збільшувало вартість та терміни доставки. Водночас приватні оператори мали змогу працювати без обмежень з приватними операторами та національними поштами інших країн світу. Нині матимемо рівні умови у співпраці з поштовими операторами, як у національних пошт багатьох країн, серед яких Польща, Німеччина, країни Прибалтики, Чехія, Казахстан», – розповів в. о. генерального директора Укрпошти Ігор Смілянський.

Він зазначив, що разом з імпортом та експортом світові пошти активно розвивають транзитний бізнес, виконуючи функцію хабів для цілих регіонів. Завдяки пілотному проекту в України з’явиться можливість поступово запустити обробку транзитних поштових відправлень для Європи та Азії. Укрпошта буде отримувати від партнерів консолідовані партії відправлень, обробляти їх на своїх місцях міжнародного поштового обміну (ММПО) та відправляти напряму до країн призначення.

Окрім збільшення обсягів обробленої пошти, це зможе дати поштовх для розвитку інфраструктури аеропортів та розширення вантажних авіасполучень. Для схожого проекту, наприклад, пошта Туреччини планує відкривати спеціалізований термінал на території аеропорту в м. Стамбул.

У форматі транзиту працюють пошти Латвії, Литви, Естонії, Грузії, Азербайджану, Німеччини, Угорщини, Польщі, Гонконгу, Сінгапуру, Нідерландів, Малайзії, Швеції, Фінляндії тощо. Наприклад, в пошті Естонії (Eesti Post) міжнародний транзит працює для 100 країн. Пілотний проект із мультимодального переміщення транзитних відправлень та їхньої обробки в місцях міжнародного поштового обміну національного оператора поштового зв’язку реалізовуватиметься з червня 2018 року до кінця 2019 року.

Нагадаємо, що за 2017 рік Укрпошта обробила 1 млн кг транзитних відправлень, збільшивши їхню кількість утричі порівняно з показником 2016 року, а загальний обсяг обробленої міжнародної пошти сягнув 7 млн кг. Нові можливості дозволять і далі наростити ці обсяги.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *